Megdolgozott a pénzéért.
Mostantól a pénze dolgozik Önért!

időpont egyeztetés

 
 • Befeketetés Befeketetés

  Önnek is vannak pénzügyi tervei? Építkezzen megtakarításaiból, hogy az anyagi jólét ne csak álom legyen!

  tovabb a cikkhez
 • Nyugdíj Nyugdíj

  Gondoskodjon előre pénzügyeiről, hogy a nyugdíjas évek nyugodt körülmények között teljenek!

  tovabb a cikkhez
 • Biztosítás Biztosítás

  Számolja fel az összes kockázatot az életében! Cselekedjen anyagi biztonsága érdekében!

  tovabb a cikkhez
 • Hitel Hitel

  Ne engedje magát elveszni a bankok hitellel kapcsolatos ajánlataiban. Cserélje hiteleit az Ön számára legkedvezőbb konstrukcióra!

  tovabb a cikkhez
 • Cafeteria Cafeteria

  Legyen Ön is a béren kívüli juttatások szakértője! Ösztönözze munkavállalóit a minőségi munkavégzésre!

  tovabb a cikkhez

Cafeteria szabályzat 2012

A cafeteria egy olyan béren kívüli juttatási rendszert jelent, amit a munkáltatók nyújtanak a munkavállalóik részére. A cafeteria a cég és a munkavállalók szempontjából is hasznos juttatási rendszernek tekinthető. Miért? A cég adóterhe kevesebb lesz, valamint a dolgozók az alap jövedelmük felett olyan plusz juttatásban részesülhetnek, amire szükségük van a napi életvitelhez. Ezeket a juttatásokat a cég rendszeresen vagy alkalmanként adhatja a munkavállalóinak.
A 2012-es évre vonatkozóan számos változtatást akar bevezetni a kormány a cafeteria rendszerben. A 2012-es törvényi változásoknak köszönhetően a kedvező adózási feltételek mellett átalakul az adható juttatások köre is. Az új cafeteria szabályokat, az ebben foglalt új lehetőségeket és kötelezettségeket egyaránt fontos, hogy a munkavállaló és a munkáltató is megismerje. Ebben próbálok egy kis segítséget nyújtani Önnek!

 

Mi a kormány célja a bevezetni kívánt új cafeteria rendszerrel?

A kormány egyik fő célja ezzel az átalakítással az, hogy a cafeteria révén a gazdaságba áramló források a mostaninál hatékonyabban járuljanak hozzá és kellő mértékben szolgálják a gazdaságfejlesztési célokat. A juttatások mértékéről eddig a munkáltató szabadon dönthetett. Ezzel ellentétben a kormány egy plafonösszeg bevezetését javasolja, amivel azt akarják elérni, hogy az amúgy is magas jövedelemmel rendelkezők ne juthassanak többlet jövedelemhez minimális közteher mellett. Azt is meghatározták, hogy a kedvezményes adózás mellett igénybe vehető cafeteriát ne a minimálbér százalékában határozzák meg, hanem abszolút értékben. Van egy másik lehetőség is arra nézve, ha a munkáltató mégis úgy dönt, hogy magasabb összegű cafeteriát alkalmazna 2012-ben. A meghatározott kereten felüli összeg után a 16 %-os szja mellett a 27 %-os eho-t is meg kell hogy fizesse. A cafeteria rendszert eddig az jellemezte, hogy szabadon lehetett választani a juttatások közül. Ezt 2012-től a kormány korlátozni akarja, mégpedig úgy, hogy az állami kibocsátású SZÉP kártyára terelik a legkedveltebb juttatásokat. Persze itt nagy kérdés lehet az, hogy ez mennyire járul majd hozzá a kitűzött gazdaságpolitikai célok teljesüléséhez.

Milyen változások várhatóak a 2012-es cafeteria szabályzatban?


Étkeztetési támogatás:

Eddig havonta maximum 18 ezer forint értékben adhattak a munkavállalók étkezési utalványt a dolgozóiknak kedvezményesen. Az utóbbi időszakban elvégzett felmérések azt igazolják, hogy az étkezési utalványt használók kétharmada úgy véli, hogy ha ezután nem kapna a juttatásból, akkor jelentős jövedelemtől esne el. A juttatásban részesülők nemcsak saját maguk részére használták, hanem sokan szüleiknek, gyermekeiknek is adtak az utalványból. Ezt azt jelenti, hogy az emberek anyagi biztonság érzetét rendítené meg a változás. Az étkezési támogatás a tervezett szerint két részre fog oszlani. A cafeteria szabályzat átalakításával az állam fogja meghatározni, hogy mely társaságok állíthatnak majd ki hidegétel-utalványokat. A 2012-ben életbe lépő szabályzat szerint maximum 5000 forint lesz az adható hidegétel-utalványok mértéke, ezen felül már csak a SZÉP Kártyát vehetik igénybe - kedvező adózással - meleg étkezésre a munkavállalók.


Internet támogatás:

Az újonnan életbe lépő cafeteria szabályzat szerint az internet szolgáltatás kikerül a keretből.


Iskolakezdési támogatás:

2012-es cafeteria szabályzat alapján az iskolakezdési juttatás változatlan feltételek mellett megmarad (a minimálbér 30%-áig), valamint továbbra is kedvezményes keretek között marad a magánszemélyek iskolai rendszerű képzése. Ennek a mértéke a minimálbér 2,5-szerese. Ha a jövő évi minimálbérrel számolunk, ami bruttó 92 ezer forint lesz, akkor itt jelentős növekedés várható.


Munkába járás költségtérítése:

Továbbra is 100 %-ban adómentesen lehet 2012-ben is igénybe venni.


Nyugdíj célú megtakarítások:

A 2012-es cafeteria törvényjavaslat nem tartalmaz módosításokat erre vonatkozóan, a munkáltatói hozzájárulás havonta a minimálbér 50%-ig adható.


Egészségpénztári támogatás:

A hozzájárulás mértéke ebben az esetben sem változott. Az önkéntes kölcsönös pénztárba/ önsegélyező pénztárba a havi befizetés a minimálbér 30 %-ig megmaradt.


Sporteseményre szóló juttatás:

Adómentessége 2012-re is megmaradt a már alkalmazott 50 ezer forint/év értékhatárig.


Lakhatási támogatás:

A lakbértámogatás új elemként jelenik meg. Ebben az esetben a munkáltató a lakbér összegének 50 %-ig, de legfeljebb havi 20 ezer forintig támogathatja kedvezményesen a munkavállaló lakásbérleti díját, amit számlával igazolni kell. Ezzel az a célja a kormánynak, hogy fokozza a munkavállalói mobilitást.


Üdülési csekk:

2011 október elsejétől már nem szerepel a kedvező adózású juttatások között. Ez a helyzet 2012-ben sem fog változni. Az üdülési csekket a Széchényi Pihenő Kártya váltja fel. A szabályzat szerint 2011. szeptember 30. után juttatott üdülési csekkek adókedvezménye megszűnik. Viszont a korábban juttatott üdülési csekkeket még egy évig, vagyis legkésőbb 2012. szeptember 30-ig fel lehet használni. Előre láthatólag 2013-ban már csak a SZÉP kártya fog élni. Attól függetlenül, hogy az üdülési csekk esetén magas lesz az adóteher, a munkavállalók cafeteria “fontossági listáján” mégis elég előkelő helyet foglal el.

A 2012-es cafeteria szabályzat- mennyi lesz a juttatási keret?

A 2012-es évre vonatkozóan a cafeteria évente személyenként 500 ezer forintig nyújtható kedvezményes adózás mellett. Az azt meghaladó összegre a 16 %-os szja mellett a cégnek még 27 %-os egészségügyi hozzájárulást is ki kell fizetnie. A cafeteria juttatások adója 500 ezer forintig 19,04 %. Az 500 ezres keretösszeg feletti rész után kell majd a munkáltatónak egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetnie. Az önkéntes pénztári juttatásokat 2012-ben célszerű lesz nem béren kívüli juttatásként adni, így nincs szja fizetési kötelezettség. Ezáltal kikerülhet az 500 ezer forintos keretből is.

Amit a SZÉP Kártyáról tudni kell!

Mi a Széchenyi Pihenő Kártya?
Várhatóan 2012 legkedveltebb cafeteria juttatása lesz. Mi a kártya előnye?
Egy olyan termék, mely rekreációs és üdültetési célú béren felüli juttatás folyósítását és felhasználását teszi lehetővé, mindezt e-utalvány formájában. Ez azért számít előnynek, mert jelentősen felgyorsítja és biztonságossá teszi az utalvány felhasználását.

Mekkora összegű juttatás adható a munkavállaló részére?

2011-ben évi 300 ezer forintig adható kedvezményesen, ami 19,04 %-os adókulcsot jelent. 2012-ben a munkáltató által adható keret kibővül 450 ezer forintra.
A SZÉP Kártyához három elkülönített számla fog tartozni:

 • 225 ezer forintos éves keret lesz elkülönítve a szálláshellyel kapcsolatos szolgáltatásokra;
 • 150 ezer forintos összeg kerül a vendéglátás számlára, amibe beletartozik a meleg étkeztetés;
 • 75 ezer forintos keret pedig a szabadidő-eltöltésére, rekreációra és egészségmegőrzés  céljára lesz felhasználható.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy 2012-ben az üdülési csekk és a SZÉP Kártya párhuzamosan lesz jelen a piacon. Ami azért számít nagy előnynek, mert ez a két cafeteria eszköz együttesen járulna hozzá a turizmus számára elengedhetetlen belföldi kereslet fejlődéséhez.

 

adókedvezmény | cafeteria | cafeteria szabályok